Є питання?
МИ ONLINE

Іноземні мови у вільній школі “Логос”

картинка посту 12-06-2024

Ціль викладання іноземної мови у вальдорфських школах – розвинути позитивне відношення до людей інших культур, мов та країн, а також заохотити до розвитку людського розуміння. На уроці іноземної мови діти проживають на досвіді культуру, мистецтво, літературу, звичаї та географію іншої частини світу, поступово набуваючи здібностей у новій мові. Оскільки відбувається вивчення нового способу виражатися та нового способу досліджувати світ, вивчення іноземної мови також підтримує розвиток гнучкості мислення, емпатію, зацікавленість широким світом та іншими людьми.

у вільній школі "Логос" діти з 1 класу вивчають одразу 2 іноземні мови - англійську та німецьку, а з 5 класу додається третя на вибір.

Перші декілька років уроки іноземної мови присвячені усному мовленню у активному контексті. Ми маємо досвід нової мови, починаючи із першого дня у класі. Пісні, ігри, пальчикові вправи, вірші, вислови та короткий усний обмін фразами відбуваються без регулярного використання рідної мови та забезпечують багате усне/слухове вивчення середовища. Діти знаходяться у потоці мови та досвіді, який не потребує пояснень чи перекладу. По мірі вдосконалення матеріалу, вводяться нові пісні та ігри, а через деякий час кожен клас має певний репертуар. Важливими елементами тут є спробувати нові звуки (слухати та говорити), пробувати знову, коли вони звучать смішно))) Діти беруть участь у діяльностях із доброї волі, із розуміння приналежності до класу, а потім зрештою отртимують радість спілкування новою мовою.

Діти перших трьох класів лінгвістично дуже пластичні; їхня здатність вчитися виконувати та розрізняти нові звуки є кращою зараз, ніж буде пізніше. Це мовне вікно у розвитку починає закриватися із настанням підліткового віку. Відповідно у молодших класах не важливо, щоб діти мали точне слово-за-словом розуміння (або переклад) матеріалу. Важливо, щоб вони співали пісні із насолодою, брали участь в іграх, танцях та віршах, які є наразі “класною роботою”. Коли вони залучені таким чином, вони вивчають граматику, вимову, слова, формують словниковий запас, певні мовні дивацтва та особливості, а також знайомляться із душею мови.

Деякі іди ідуть додому щасливо співаючи нові пісні, граючи ігри і т.п. Як батьки скажіть, що вам подобається звучання, або ще краще доєднайтеся до співу чи гри, але будь ласка, не питайте надто багато про значення чи переклад! Насолода (і велика сміливість) у тому, щоб взяти матеріал і винести його назагал із контексту класу, де значення було зрозумілим. Дозвольте їм говорити і виражати те, що вони хочуть. Часто одразу ж після запитання ваша дитина не зможе перекласти, оскільки ми практично ніколи не перекладаємо на уроці, і може відчувати розчарування тим, що він чи вона щойно ділилися із радістю.

Попередній пост
Фото вчителя
Ведуча вихователька
Плахтина Олена Степанівна
Освіта:
Вища
Національний педагогічний університет ім. Драгоманова
Національний педагогічний університет ім. Драгоманова
Досвід:
6 років

Пані Олена, садовниця, ведуча вихователька, яка несе світлу ідею створення такого затишного гніздечка для щасливих діток із 2013 року. Для вихованців садочку вона берегиня, а для батьків - справжній авторитет. Окрім виховання дітей, цікавиться психотерапією і любить антропософію, чим радо ділиться із іншими вихователями, батьками та дорослими, які шукають себе.

Фото вчителя
Вчителька
Василюк Мирослава Миколаївна
Освіта:
Перекладач, викладач
Національний університет «Острозька академія»
Національний університет «Острозька академія»
Досвід:
6 років

Мирослава, вчитель вальдорфських класів для школярів віком 9-13 років. Маючи практичний досвід у сферах викладання, перекладу, організації бізнесу та просвітницької діяльності, у 2016 р. започаткувала заняття не лише для власної доньки, а й для інших дітей, які потребують всебічного розвитку і живого навчання на основі вальдорфської педагогіки. «Мені цікаво все, особливо щось нове і здорове, тому коли побачила вальдорфську педагогіку і відчула її вплив на себе, зрозуміла, що це новий і здоровий напрям, який відкриває постійно нові горизонти та розвиток як для дітей, так і для вчителя. Окрім дітей, люблю свою сім’ю та подорожувати з ними, багато читаю та ходжу в походи в гори»

Фото вчителя
Психологиня
Якимчук Світлана Миколаївна
Освіта:
Психолог, логопед
Національний університет «Острозька академія», логопед, Кам’янець-Подільський Національний університет ім. І. Огієнка
Національний університет «Острозька академія», логопед, Кам’янець-Подільський Національний університет ім. І. Огієнка
Досвід:
6 років

Світлана, вчитель вальдорфських класів для школярів віком 6-9 років. Через велике прагнення організувати вальдорфську школу у Рівному і дати сину сучасну європейську освіту, надихнулася на створення вальдорфських класів для першачків у 2021 році. «Дуже люблю дітей. Почала працювати з ними ще під час навчання в університеті. В мене завжди була ідея створити такі заняття, на яких діти не просто будуть вчитися, а творчо, гармонійно, душевно та духовно розвиватися та зростати. Саме такими є наші вальдорфські класи»

Фото вчителя
Вчителька
Крупко Олена Ігорівна
Освіта:
Економіст, бухгалтер
Національний університет водного господарства та природокористування
Національний університет водного господарства та природокористування
Досвід:
5 роки

Олена, вчитель вальдорфських класів для школярів віком 9-13 років. Зацікавившись альтернативною освітою та бажаючи найкращого для своєї доньки, проводить здорові гармонійні заняття на основі вальдорфської педагогіки та організовує дозвілля для школярів із радістю та задоволенням. «Як мама завжди мріяла про творчу школу для своєї доньки і зараз щаслива, що вона тут. Як учитель - радію, що можу пізнавати цей дивовижний світ разом з дітьми. Також люблю бути на природі, люблю готувати. Цііную кожну хвилину проведену зі своєю сім’єю»