Є питання?
МИ ONLINE

Вальдорфська педагогіка у світі

картинка посту 30-08-2022

Усі батьки хочуть найкращого для своїх дітей, але якщо їх запитати, що це найкраще, вони, навряд чи, дадуть відповідь. «О боже, у мого сина 100 балів з математики!» Добре, і що?
Молодь сьогодні стоїть на новій межі, зануреній у світ технологій, це частина їх реальності і це частина нашої реальності також. Діти змінилися, навколишнє середовище змінилося, світ змінився, технології змінилися, все змінилося! Ми дійсно живемо із відчуттям, що світ втратив рівновагу і наші діти можуть не вижити.
Сучасне дитинство є дуже складним, вимагає багато сил, тому що стільки впливу! А найголовніший виклик – це стати дорослим у здоровий спосіб! Сьогодні, щоб жити напруженим життям, у Європі та в інших країнах, потрібна впевненість у собі, а також здатність змінюватися і вивчати щось нове.

Багато людей починають усвідомлювати реальність, що освіта, яку отримують їх діти, не дає їм тих інструментів, щоб почуватися комфортно у світі. І я думаю, що через таке пробудження все більше батьків шукають інші варіанти, і вальдорфська освіта стає дуже цікавою альтернативою.

Зеву Лі, Китай. «Китайська приказка каже: спочатку діти як зернятка, тобто нам потрібно захищати їх, потім вони починають рости і процвітати, стають дорослими і можуть самостійно стояти на ногах. Ідіть у світ і творіть хороші діла.»

«Власне, це те, що вальдорфська освіта намагається зробити. Вона намагається пробудити інтерес в учнів до світу і до людей у світі.» Тереза Дулон, Німеччина.

«Вони бачили мене не як просто мозок для збирання фактів, а як людину із власним внутрішнім життям» Доріт Вінтер, США
«У цих дітях живе майбутнє, якому ми дозволяємо відбутися, а не формуємо їх такими, якими ми є». Флоріан Освальд, Швейцарія

«Розпізнати темперамент чи індивідуальну долю дитини – це дуже-дуже складне питання, з яким потрібно познайомитися». Петер Шнель, Німеччина

«Коли дитина починає ходити у вальдорфську школу, її оточення дуже швидко починає бачити, що у цій дитині є щось особливе. Часто люди не можуть описати, що саме, але щось є у цій дитині!» Віктор Муей Вехоум

До мене підійшли і запитали: «В яку школу ходить ця дівчинка? Тому що, вона знає що вона вміє і знає, що вона може робити краще!» Шайладжа Латчіредді, Індія

Куди б не поїхали люди, вони говорили: «Я іду у вальдорфську школу і я точно знаю, що це вальдорфська школа: це те саме, малювання фарбами, коли є синій фон і жовте сонце у небі, красиве зелене дерево». Яким чином через 100 років можлива така точність і відповідність? Іда Оберман, США

Щоб зрозуміти, чому вальдорфська освіта стає таким привабливим варіантом, нам потрібно подивитися у минуле.
Якщо подивитися на 20 століття, перша вальдорфська школа була у 1919 році у Німеччині одразу після першої світової війни. Бетті Стейлі, США

Кінець війни, Європа і Німеччина були в розрусі, нічого не працювало, люди голодували, і тоді люди були готові робити щось нове. Хеннінг Куллак-Убліх, Німеччмна

Все починалося із маленького, Штутгарт у Німеччині «Вальдорф Асторія» і власники фабрики Еміль і Берта Мольт, який сказав: «Мені потрібна хороша школа для дітей моїх робочих» Бодо фон Плато, Німеччина

Це школа, яка доступна для дітей різних рівнів суспільства Нана Гьобель, Німеччина

Я відвідував Вільну вальдорфську школу Улансхое в Штутгарді з 7 класу. Це школа, яка почала історію вальдорфу. Проф.Д-р Альберт Шад, Німеччина

Великі зміни відбулися у 1928 році у Нью-Йорку, потім прийшла 2 світова війна і нацистська влада закриває вальдорфські школи. На кінець війни школи відкриваються і поширюються по всьому світу. Падіння Берлінської стіни і кількість вальдорфських шкіл зростає, відкривається радянський союз і кількість вальдорфських шкіл зростає.
Всі ці вальдорфські школи відкриті людьми, які шукали щось нове для своїх дітей!»
Це школи для тих, хто дійсно працює з освітою, які дійсно думають, що можна зробити для своїх дітей, щоб вони могли створити своє власне життя.
Зараз вальдорфська освіта – це міжнародний рух, який дуже-дуже швидко поширюється.
Вже більше тисячі шкіл, більше 2 тисяч садочків у близько 90 країн по всьому світу.
Це не вплив Німеччини, це не вплив США, це всесвітній феномен.

На сьогоднішній день у нас 300 садочків і початкових шкіл, 60 вищих шкіл. Ми зробили це за всього лиш 12 років!
Є школи в Тайланді, на Філіпінах, В’єтнамі, Сан Франциско, Москві, Південній Африці, Танзанії, Кенії, Нігерія, Ізраїль.
У нас багато садочків, бо так простіше починати, а потім всі ці садочки хочуть стати школами. Амір Шломіан, Ізраїль
Існують також проекти-ініціативи на західному березі ріки Йордан.

Я народився у Бразилії, де познайомився із вальдорфською педагогікою. Рейналдо Насіменто, Бразилія
Це неначе вибух маленьких шкіл і груп по всій Аргентині Тамара Хенке, Аргентина
Індія

Я була в одного вчителя на сміттєзвалищі у Косово. Заклад так і називається «Дитячий садочок на смітті», там немає красивих іграшок, гарних шторок, нічого! Вони використовують кришки від пляшок і все, що можуть знайти.

У світі немає жодної «чисто» вальдорфської школи, завжди є компроміс. Питання у тому, як на скільки далеко ти можеш іти на компроміси, зберігаючи власну ідентичність.
Немає ніякого Ватикану у небі, ніякого контролюючого органу, це вільна мережа без жорсткої структури, як таке може бути?
Це прототип масового руху, який став найбільшим педагогічним рухом у світі, який не керується ні державою, ні церквою, ні комерційними інтересами.

Існує багато можливостей для відкриття вальдорфської школи. Школи відрізняються одна від одної і проявляються багатьма варіантами. Всі залежить від місцевої культури, від усіх людей у школі, від людей, які працюють у школі.

Китай – це країна із багатою історією і традиціями і ми маємо свою східну мудрість. І як на мене, то вальдорфська педагогіка дійсно підходить або ж дуже гарно відповідає нашим старим звичаям і мудрості. Вений Жоу, Китай
Власне тому я тут. До мене підійшла група людей і сказали, що хочуть побудувати таку школу, ми хочемо іншу школу. Ми справились і ось вальдорф. Марія Мігель Де Піна
Моя мрія – принести цю освіту для арабських народів. Ми почали із 4 людей, а зараз ми дуже велика школа. Лана Незрелла, Ізраїль
У Шефарамі живуть послідовники трьох релігій: мусульмани, християни та друзи. Ця відкритість один до одного і знання традицій інших породжує співчуття і розуміння інших. Неймех Аббас, Ізраїль
Вальдорфську освіту необхідно адаптовувати до культури у різних країнах, до культурної бази, образності, кольорів та мови.
… не для того, щоб викинути всі традиції. А для того, щоб подивитися на них і зрозуміти як їх можна оживити так, що вони стали твоїми. Стефані Аллон, Ізраїль
Все, чим є Індія, повертається у школу через вальдорфську навчальну програму.
Ми бачимо все більше, що мотиви, які існували в старому африканському суспільстві, починають повертатися і оживати через дітей, які ходять у вальдорфську школу.
Таким чином, ми можемо стати більш автентичними китайцями, ніж ми є зараз.
Таке значне поширення вальдорфської освіти спричинене потребою у більш гуманному вихованні, у більш гуманних цінностях, потребою в освіті, завдяки якій можна стати собою.

Штайнер казав: «В своїй основі освіта – це завжди самовиховання».
Ми краще розуміємо себе через інших людей. І це така загадка, з якою ми працюємо
Іслам описує це дуже гарно: кожен має в собі частинку світла Аллаха всередині. Просто дай простір для цього світла і воно покаже тобі шлях. Власне це те, що ми і робимо – звільняємо простір для цього світла.
Якщо діти будуть зростатати із глибоким знанням, що наш зв’язок із іншими – це частина того, якими ми є, і завдяки іншим ми пізнаємо себе, тоді з цим світом буде все добре.
Молоді люди, яких я зустрічав по всьому світу і які отримали вальдорфську освіту, є соціальними підприємцями. Найголовніша річ, яку вони роблять найкраще, це проживають і поширюють відчуття «приналежності» (того, що тебе люблять і ти потрібен). Вони можуть створювати простір для інших, це те що ми називаємо соціальною скульптурою. Як можна організовувати нові простори для зустрічей, щоб задіяти ці здібності для економіки, влади, екології.
Вона виховує змалку дітей на принципах чесності, справедливості і взаємопідтримки, що є найважливішим серед усього.
Я дивлюся на цю дитину і бачу, що у ній все більше турботи до інших. Я дивлюся на цю дитину і бачу, коли вона грається, то у ній з’являється стільки фантазії і творчості, що ідуть у гру. Коли ми говоримо про «поділитися», їм це дуже легко вдається. І на моя думку, це власне те, що робить вальдорфську педагогіку такою прекрасною.
Ми беремо за основу певну структуру, але в той же час знаємо, що ця освіта буде змінена, буде адаптована до майбутнього. Але питання яким є це майбутнє?
Для Штайнера мова ніколи не йшла про копіювання, це б викривило весь початковий зміст. Ви повинні продовжувати мислити і дивитися на дитину, що перед вами.

Які потреби сьогодення? Вальдорфська педагогіка виникла 100 років тому, щоб відповісти на це питання.
Це буде новий рівень у майбутньому.
Безперечно, буде необхідність в цілісних і гнучких людях, тому що наше суспільство буде ставати все більш і більш складним.
Без цих здібностей ми будемо знову повторювати наші помилки, ті, які застигли у наших культурах.
Нам потрібно дивитися на багато поколінь вперед у майбутнє, але зерна слід сіяти зараз. І цим власне і займається вальдорфська освіта. Вона висіває зерна.
Те, що почалося в одному місці, а зараз поширюється по всьому світу і власне те, що прекрасним способом робить все вільнішим. Я сподіваюсь, що багато багато шкіл, вихователів, вчителів, батьків і дітей зможуть взяти участь у цьому.
Це те, що нас об’єднує і стає життєвою позицією. Ми починаємо працювати, продовжуємо розвивати ці сили серця, які далі допомагають дітям відчувати все більше, що незважаючи на різні випробування, є сподівання на майбутнє.
Звертати увагу на інших – ось у чому головна тема нашого навчання. І це найвеличніший потенціал для нашого майбутнього. Щось маленьке – стає величезним! Адже, насправді, звертати увагу означає любити!

Попередній пост
Наступний пост
Фото вчителя
Ведуча вихователька
Плахтина Олена Степанівна
Освіта:
Вища
Національний педагогічний університет ім. Драгоманова
Національний педагогічний університет ім. Драгоманова
Досвід:
6 років

Пані Олена, садовниця, ведуча вихователька, яка несе світлу ідею створення такого затишного гніздечка для щасливих діток із 2013 року. Для вихованців садочку вона берегиня, а для батьків - справжній авторитет. Окрім виховання дітей, цікавиться психотерапією і любить антропософію, чим радо ділиться із іншими вихователями, батьками та дорослими, які шукають себе.

Фото вчителя
Вчителька
Василюк Мирослава Миколаївна
Освіта:
Перекладач, викладач
Національний університет «Острозька академія»
Національний університет «Острозька академія»
Досвід:
6 років

Мирослава, вчитель вальдорфських класів для школярів віком 9-13 років. Маючи практичний досвід у сферах викладання, перекладу, організації бізнесу та просвітницької діяльності, у 2016 р. започаткувала заняття не лише для власної доньки, а й для інших дітей, які потребують всебічного розвитку і живого навчання на основі вальдорфської педагогіки. «Мені цікаво все, особливо щось нове і здорове, тому коли побачила вальдорфську педагогіку і відчула її вплив на себе, зрозуміла, що це новий і здоровий напрям, який відкриває постійно нові горизонти та розвиток як для дітей, так і для вчителя. Окрім дітей, люблю свою сім’ю та подорожувати з ними, багато читаю та ходжу в походи в гори»

Фото вчителя
Психологиня
Якимчук Світлана Миколаївна
Освіта:
Психолог, логопед
Національний університет «Острозька академія», логопед, Кам’янець-Подільський Національний університет ім. І. Огієнка
Національний університет «Острозька академія», логопед, Кам’янець-Подільський Національний університет ім. І. Огієнка
Досвід:
6 років

Світлана, вчитель вальдорфських класів для школярів віком 6-9 років. Через велике прагнення організувати вальдорфську школу у Рівному і дати сину сучасну європейську освіту, надихнулася на створення вальдорфських класів для першачків у 2021 році. «Дуже люблю дітей. Почала працювати з ними ще під час навчання в університеті. В мене завжди була ідея створити такі заняття, на яких діти не просто будуть вчитися, а творчо, гармонійно, душевно та духовно розвиватися та зростати. Саме такими є наші вальдорфські класи»

Фото вчителя
Вчителька
Крупко Олена Ігорівна
Освіта:
Економіст, бухгалтер
Національний університет водного господарства та природокористування
Національний університет водного господарства та природокористування
Досвід:
5 роки

Олена, вчитель вальдорфських класів для школярів віком 9-13 років. Зацікавившись альтернативною освітою та бажаючи найкращого для своєї доньки, проводить здорові гармонійні заняття на основі вальдорфської педагогіки та організовує дозвілля для школярів із радістю та задоволенням. «Як мама завжди мріяла про творчу школу для своєї доньки і зараз щаслива, що вона тут. Як учитель - радію, що можу пізнавати цей дивовижний світ разом з дітьми. Також люблю бути на природі, люблю готувати. Цііную кожну хвилину проведену зі своєю сім’єю»